Obesitas Academia

Strokovne vsebine s področja zdravljenja kožnih bolezni

Zdravila za zniževanje ravni lipidov in tveganje za luskavico

Nedavna raziskava, objavljena v reviji JAMA Dermatology, poroča o novih ugotovitvah vpletenosti lipidnih signalnih poti pri nastanku luskavice in morebitnem terapevtskem potencialu pri njeni preprečitvi. Kako pomembna so ta spoznanja za klinično prakso?

16. 3. 2023
Več

Bolniki se vračajo k dermatologu

Za zdravljenje atopijskega dermatitisa se pripravljajo nacionalne smernice obravnave in register bolnikov. Kaj je treba še doreči in kaj bo to prineslo v klinično prakso, pripoveduje doc. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., ki je med drugim tudi povedala, zakaj se nekateri bolniki vračajo v dermatološke ambulante.

19. 9. 2022
Več
HITRI TEST

Dermatološke manifestacije internih bolezni

Koža nemalokrat služi kot ogledalo notranjega zdravja in lahko opozarja na primarno bolezen internega izvora. Kako se na koži lahko odraža pridružen rak, endokrinopatija ali gastroenterološka bolezen? Preverite s kratkim kvizom.

26. 2. 2024
Več

Odmevno iz dermatoloških publikacij

Je kombiniranje sistemskih terapij pri zdravljenju luskavice varno? Opravimo dovolj preiskav pred uvedbo sistemskega zdravljenja? Imajo bolniki z rozaceo povišano tveganje za migrene? Na kratko o zanimivih raziskavah, objavljenih v glavnih treh dermatoloških publikacijah, British Journal of Dermatology, Journal of the American Academy of Dermatology in JAMA Dermatology.

26. 2. 2024
Več

Kako je poskrbljeno za slovenske bolnike s psoriatičnim artritisom?

Izsledki evropskih raziskav kažejo, da bolniki s psoriatičnim artritisom kljub dobrim možnostim sodobnega zdravljenja niso optimalno obravnavani. Kam se uvršča Slovenija in kako uspešno se pri nas povezujeta stroki, odgovorni za skrb bolnikov s psoriatičnim artritisom, je ocenil specialist interne medicine in revmatologije Dean Sinožič, dr. med., iz SB Celje.

26. 2. 2024
Več

Cepljenje proti herpesu zostru

V Sloveniji je od jeseni 2023 na voljo rekombinantno cepivo, namenjeno preprečevanju herpesa zostra in z njim povezane postherpetične nevralgije. Za koga je cepljenje priporočeno? Kako učinkovito je? Komu stroške krije zdravstveno zavarovanje?

26. 2. 2024
Več

Brazgotine so znak za spremembo

O novih spoznanjih in izzivih pri zdravljenju aken ter terapijah sedanjosti in prihodnosti smo se pogovarjali s specialistkama dermatovenerologije doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., iz Dermatologije Rogl Fabjan, in Nino Jugovar, dr. med., iz dermatologije DermaLab.

26. 2. 2024
Več
JAAD

OSA – spregledana komorbidnost?

Je luskavica neposredni dejavnik tveganja za pojav obstruktivne spalne apneje ali tveganje povečujejo druge komorbidnosti luskavice? Odgovore prinaša raziskava, nedavno objavljena v reviji Journal of the American Academy of Dermatology.

18. 12. 2023
Več
JEADV

Klinično neprizadeta koža ni enako zdrava koža

Kronični srbež pri atopijskem dermatitisu pogosto zajame tudi neprizadeto kožo in vztraja v obdobjih izboljšanja vidnih lezij. Je občutljivost neprizadete kože specifična za atopijski dermatitis ali se pojavlja tudi pri drugih kroničnih vnetnih dermatozah različnih etiologij? Odgovore prinaša raziskava, decembra objavljena v reviji Journal of the European Academy of Dermatology.

18. 12. 2023
Več
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

26. 2. 2024

Cepljenje proti herpesu zostru

26. 2. 2024

Kako je poskrbljeno za slovenske bolnike s psoriatičnim artritisom?

26. 2. 2024

Odmevno iz dermatoloških publikacij

26. 2. 2024

Brazgotine so znak za spremembo

HITRI TEST
26. 2. 2024

Dermatološke manifestacije internih bolezni

Prijavite se na e-novičnik

Samo za strokovno javnost

Spletno mesto Derma-academia.com je zbirno mesto preverjenih strokovnih informacij in novosti iz področja zdravljenja kožnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Katja Brne (Valjavec)

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-4441

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.