Obesitas Academia

Članki

Posodobljeni Splošni pogoji

Posodobili smo splošne pogoje spletnega mesta www.derma-academia.com. Preberete si jih lahko TUKAJ. 

13. 5. 2024
Več
AAD

Zmagovalni posterji ameriškega dermatološkega kongresa

Ali atopijski dermatitis vpliva na rast otrok? Kako hidradenitis suppurativa pri materah vpliva na zdravje potomcev? Kaj je znanega o dolgoročni varnosti zaviralcev JAK? Odgovore so iskali v raziskavah, ki so se na minulem kongresu Ameriškega združenja dermatovenerologov (AAD) uvrstile med zmagovalno trojico.

22. 4. 2024
Več

Dermatološki odtis semaglutida

V nedavni raziskavi, objavljeni v publikaciji Journal of the American Academy of Dermatology, so pod drobnogled vzeli semaglutid, pogosto predpisano zdravilo za bolezni presnove, in preverili morebiten vpliv na kožne spremembe. Na katere pojave velja biti pozoren pri teh bolnikih?

22. 4. 2024
Več
HITRI TEST

Dermatološke manifestacije internih bolezni

Koža nemalokrat služi kot ogledalo notranjega zdravja in lahko opozarja na primarno bolezen internega izvora. Kako se na koži lahko odraža pridružen rak, endokrinopatija ali gastroenterološka bolezen? Preverite s kratkim kvizom.

26. 2. 2024
Več

Odmevno iz dermatoloških publikacij

Je kombiniranje sistemskih terapij pri zdravljenju luskavice varno? Opravimo dovolj preiskav pred uvedbo sistemskega zdravljenja? Imajo bolniki z rozaceo povišano tveganje za migrene? Na kratko o zanimivih raziskavah, objavljenih v glavnih treh dermatoloških publikacijah, British Journal of Dermatology, Journal of the American Academy of Dermatology in JAMA Dermatology.

26. 2. 2024
Več

Kako je poskrbljeno za slovenske bolnike s psoriatičnim artritisom?

Izsledki evropskih raziskav kažejo, da bolniki s psoriatičnim artritisom kljub dobrim možnostim sodobnega zdravljenja niso optimalno obravnavani. Kam se uvršča Slovenija in kako uspešno se pri nas povezujeta stroki, odgovorni za skrb bolnikov s psoriatičnim artritisom, je ocenil specialist interne medicine in revmatologije Dean Sinožič, dr. med., iz SB Celje.

26. 2. 2024
Več

Brazgotine so znak za spremembo

O novih spoznanjih in izzivih pri zdravljenju aken ter terapijah sedanjosti in prihodnosti smo se pogovarjali s specialistkama dermatovenerologije doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., iz Dermatologije Rogl Fabjan, in Nino Jugovar, dr. med., iz dermatologije DermaLab.

26. 2. 2024
Več
HITRI TEST

Kako dobro poznate vitiligo?

Kakšne so značilnosti podtipov vitiliga? V kolikšni meri je bolezen dedna? Kateri so mehanizmi, ki vodijo v uničenje melanocitov in depigmentacijo? S kratkim kvizom preverite in osvežite svoje znanje.

18. 12. 2023
Več
JAAD

OSA – spregledana komorbidnost?

Je luskavica neposredni dejavnik tveganja za pojav obstruktivne spalne apneje ali tveganje povečujejo druge komorbidnosti luskavice? Odgovore prinaša raziskava, nedavno objavljena v reviji Journal of the American Academy of Dermatology.

18. 12. 2023
Več

Bolnicam v rodni dobi namenite več časa za pogovor

»Svetovanje o zdravljenju atopijskega dermatitisa pred načrtovanjem družine je smiselno za vse bolnice v rodni dobi ne glede na resnost bolezni in način zdravljenja,« poudarja Vesna Breznik, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor, ki podaja uporabne informacije in napotke za pogovor z bolnicami, ki načrtujejo nosečnost.

21. 11. 2023
Več
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

22. 4. 2024

Vpliv mikrobioma na atopijski dermatitis

AAD
22. 4. 2024

Zmagovalni posterji ameriškega dermatološkega kongresa

22. 4. 2024

Dermatološki odtis semaglutida

22. 4. 2024

Pogoste samoomejujoče dermatoze otrok

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Katja Brne (Valjavec)

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-4441

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.