Obesitas Academia

Članki

HITRI TEST

Dermatološke manifestacije internih bolezni

Koža nemalokrat služi kot ogledalo notranjega zdravja in lahko opozarja na primarno bolezen internega izvora. Kako se na koži lahko odraža pridružen rak, endokrinopatija ali gastroenterološka bolezen? Preverite s kratkim kvizom.

26. 2. 2024
Več

Odmevno iz dermatoloških publikacij

Je kombiniranje sistemskih terapij pri zdravljenju luskavice varno? Opravimo dovolj preiskav pred uvedbo sistemskega zdravljenja? Imajo bolniki z rozaceo povišano tveganje za migrene? Na kratko o zanimivih raziskavah, objavljenih v glavnih treh dermatoloških publikacijah, British Journal of Dermatology, Journal of the American Academy of Dermatology in JAMA Dermatology.

26. 2. 2024
Več

Kako je poskrbljeno za slovenske bolnike s psoriatičnim artritisom?

Izsledki evropskih raziskav kažejo, da bolniki s psoriatičnim artritisom kljub dobrim možnostim sodobnega zdravljenja niso optimalno obravnavani. Kam se uvršča Slovenija in kako uspešno se pri nas povezujeta stroki, odgovorni za skrb bolnikov s psoriatičnim artritisom, je ocenil specialist interne medicine in revmatologije Dean Sinožič, dr. med., iz SB Celje.

26. 2. 2024
Več

Brazgotine so znak za spremembo

O novih spoznanjih in izzivih pri zdravljenju aken ter terapijah sedanjosti in prihodnosti smo se pogovarjali s specialistkama dermatovenerologije doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., iz Dermatologije Rogl Fabjan, in Nino Jugovar, dr. med., iz dermatologije DermaLab.

26. 2. 2024
Več
HITRI TEST

Kako dobro poznate vitiligo?

Kakšne so značilnosti podtipov vitiliga? V kolikšni meri je bolezen dedna? Kateri so mehanizmi, ki vodijo v uničenje melanocitov in depigmentacijo? S kratkim kvizom preverite in osvežite svoje znanje.

18. 12. 2023
Več
JAAD

OSA – spregledana komorbidnost?

Je luskavica neposredni dejavnik tveganja za pojav obstruktivne spalne apneje ali tveganje povečujejo druge komorbidnosti luskavice? Odgovore prinaša raziskava, nedavno objavljena v reviji Journal of the American Academy of Dermatology.

18. 12. 2023
Več

Bolnicam v rodni dobi namenite več časa za pogovor

»Svetovanje o zdravljenju atopijskega dermatitisa pred načrtovanjem družine je smiselno za vse bolnice v rodni dobi ne glede na resnost bolezni in način zdravljenja,« poudarja Vesna Breznik, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor, ki podaja uporabne informacije in napotke za pogovor z bolnicami, ki načrtujejo nosečnost.

21. 11. 2023
Več

Tveganja za okužbe pri zdravljenju z biološkimi zdravili

Posledice sistemskega vnetja in imunske disregulacije pri luskavici segajo onkraj kože. Poleg močno povečanega tveganja za srčno-žilne bolezni, vse več raziskav priča tudi o povečanem tveganju za nekatere okužbe, le-to pa z resnostjo luskavice narašča. Kako se tveganja za pogoste okužbe primerjajo med skupinami bioloških zdravil, je preverila raziskava, objavljena v reviji Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

21. 11. 2023
Več

Ali je testiranje na tuberkulozo še potrebno?

V zadnjem desetletju je bil dosežen velik napredek v zdravljenju nekaterih kroničnih vnetnih kožnih bolezni z biološkimi zdravili. Ob njihovi vse večji varnosti se v zadnjih letih v strokovni literaturi poraja vprašanje smiselnosti rutinskega testiranja na tuberkulozo pri zdravljenih bolnikih. Odgovore je zbrala prof. dr. Mateja Dolenc-Voljč, dr. med., spec. dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

21. 11. 2023
Več

Kako luskavica vpliva na rodnost in izide nosečnosti

Približno polovica oseb z luskavico so ženske v rodni dobi. Ali bolezen posega tudi v izide nosečnosti? Povezavo so ugotavljali britanski raziskovalci v doslej največji tovrstni raziskavi, rezultate pa so pred dnevi objavili v reviji JAMA Dermatology.

25. 9. 2023
Več
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

26. 2. 2024

Cepljenje proti herpesu zostru

26. 2. 2024

Kako je poskrbljeno za slovenske bolnike s psoriatičnim artritisom?

26. 2. 2024

Odmevno iz dermatoloških publikacij

26. 2. 2024

Brazgotine so znak za spremembo

HITRI TEST
26. 2. 2024

Dermatološke manifestacije internih bolezni

Prijavite se na e-novičnik

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Katja Brne (Valjavec)

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-4441

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.