Obesitas Academia

Videointervjuji

O izpadanju in redčenju las ter novostih v zdravljenju alopecij

Izpadanje las ni enako kot redčenje las, opozarja asist. Borut Žgavec, dr. med., spec. dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, ki nemalokrat opaža nepravo rabo pojmov in napačno izpolnjene napotitve. Predstavi še moderne diagnostične tehnike alopecij in danes aktualne terapije.

22. 4. 2024
Več
E-IZOBRAŽEVANJE

ADVANCE: novi koncept obvladovanja atopijskega dermatitisa

Doc. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., spec. dermatovenerologije s Katedre za dermatovenerologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je pripravila e-izobraževanje, v katerem predstavi klinični program ADVANCE. E-izobraževanje je v procesu pridobivanja kreditnih točk, ki jih podeli Zdravniška zbornica Slovenije.

18. 12. 2023
Več

Podnebna kriza je tudi dermatološki izziv

Prof. dr. Misha Rosenbach, dr. med., spec. dermatovenerologije in revmatologije je na kongresu EADV opozoril na vse večjo problematiko podnebnih sprememb, ki svoj odtis puščajo tudi v zdravstvu. Zakaj tudi področje dermatologije nanje še zdaleč ni imuno? Kaj bi o podnebnih spremembah morali vedeti tudi dermatologi?

18. 12. 2023
Več

Placebo in nocebo učinki v dermatologiji

Čeprav živimo v času na izsledkih temelječe medicine, lahko na izid zdravljenja v veliki meri vplivamo tudi s terapevtskim odnosom, ki ga z bolnikom zgradimo ob upoštevanju njegovih edinstvenih značilnosti. O fenomenu učinka placebo in negativnega dvojnika, učinka nocebo, razlaga prof. dr. Maja Bresjanac, dr. med. z Inštituta za patofiziologijo Medicinske fakultete UL.

21. 11. 2023
Več

Alopecia areata: pregled novih smernic

Specialistka dermatovenerologije dr. Tea Rosović, dr. med., s Thalassotherapie Opatija je strnila glavne novosti glede diagnosticiranja in zdravljenja alopecie areate, ki jih zajemajo nove smernice. Možnosti zdravljenja so raznolike, ključno je le pravočasno ukrepanje. Kaj še zahteva pozornost pri obravnavi alopecie areate?

25. 9. 2023
Več

Disbioza kožnega mikrobioma in prihodnost zdravljenja aken

Specialistka dermatovenerologije Olga Točkova, dr. med., je na simpoziju EADV v Španiji spremljala zanimivo predavanje o vlogi kožnega mikrobioma pri aknah. Ta pogojuje resnost bolezni, napoveduje uspešnost zdravljenja, nova védenja pa odpirajo tudi možnosti novih terapevtskih pristopov. Je prihodnost v cepivih in bakteriofagih?

5. 7. 2023
Več

Dva plaka, en sindrom

Bolniki z luskavico imajo podobno tveganje za srčno-žilne dogodke kot osebe s sladkorno boleznijo. To breme je med bolniki in tudi strokovno javnostjo premalo ozaveščeno, opažata Eva Klara Merzel Šabović, dr. med., specializantka dermatovenerologije, in doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., spec. interne medicne, ki sta se zavezala k multidisciplinarnem sodelovanju.

5. 7. 2023
Več

ChatGPT v dermatologiji: koristi, tveganja in prihodnost uporabe

Spekter uporabe je navdušujoč in zastrašujoč hkrati, o novem jezikovnem orodju meni dr. Nicolas Kluger, dr. med., spec. dermatovenerologije, ki je avtor nedavno objavljenega prispevka, v katerem razpravlja o možnih aplikacijah ChatGPT-ja v dermatologiji. V videu povzema glavne ugotovitve in spodbuja k budnem spremljanju razvoja tovrstnih orodij.

29. 5. 2023
Več
VIDEO

Je strah za VTE pri zaviralcih JAK utemeljen?

Venski tromboembolizmi (VTE) so navedeni med posebnimi opozorili pri zaviralcih Janusove kinaze (JAK). O varnosti uporabe te skupine zdravil, širšem kontekstu tveganj in o zadnjih raziskavah razlaga spec. interne medicine ter spec. kardiologije in vaskularne medicine doc. dr. Gregor Tratar, dr. med. s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

15. 3. 2023
Več
VIDEO

Možnosti psihoterapevtske obravnave pri kožnih boleznih

Psihološka stiska je pogosto dejavnik, ki sproži ali poslabša kožno bolezen, in je pomembna determinanta v izidu zdravljenja. Kako prepoznavati bolnike s psihološko stisko in jim zagotoviti čim boljšo oziroma celostno obravnavo, razlaga klinična psihologinja mag. Darja Škrila Čuš, univ. dipl. psih., spec. klin. psih.

27. 11. 2022
Več
1 2

Aktualni e-novičnik

22. 4. 2024

Vpliv mikrobioma na atopijski dermatitis

AAD
22. 4. 2024

Zmagovalni posterji ameriškega dermatološkega kongresa

22. 4. 2024

Dermatološki odtis semaglutida

22. 4. 2024

Pogoste samoomejujoče dermatoze otrok

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Katja Brne (Valjavec)

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-4441

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.