Obesitas Academia

Prof. dr. Maja Bresjanac o placebo in nocebo učinkih v dermatologiji

Placebo in nocebo učinki v dermatologiji

Čeprav živimo v času na izsledkih temelječe medicine, lahko na izid zdravljenja v veliki meri vplivamo tudi s terapevtskim odnosom, ki ga z bolnikom zgradimo ob upoštevanju njegovih edinstvenih značilnosti. O fenomenu učinka placebo in negativnega dvojnika, učinka nocebo, razlaga prof. dr. Maja Bresjanac, dr. med. z Inštituta za patofiziologijo Medicinske fakultete UL.

21. 11. 2023
Več

Ali je testiranje na tuberkulozo še potrebno?

V zadnjem desetletju je bil dosežen velik napredek v zdravljenju nekaterih kroničnih vnetnih kožnih bolezni z biološkimi zdravili. Ob njihovi vse večji varnosti se v zadnjih letih v strokovni literaturi poraja vprašanje smiselnosti rutinskega testiranja na tuberkulozo pri zdravljenih bolnikih. Odgovore je zbrala prof. dr. Mateja Dolenc-Voljč, dr. med., spec. dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

21. 11. 2023
Več

Bolnicam v rodni dobi namenite več časa za pogovor

»Svetovanje o zdravljenju atopijskega dermatitisa pred načrtovanjem družine je smiselno za vse bolnice v rodni dobi ne glede na resnost bolezni in način zdravljenja,« poudarja Vesna Breznik, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor, ki podaja uporabne informacije in napotke za pogovor z bolnicami, ki načrtujejo nosečnost.

21. 11. 2023
Več

Tveganja za okužbe pri zdravljenju z biološkimi zdravili

Posledice sistemskega vnetja in imunske disregulacije pri luskavici segajo onkraj kože. Poleg močno povečanega tveganja za srčno-žilne bolezni, vse več raziskav priča tudi o povečanem tveganju za nekatere okužbe, le-to pa z resnostjo luskavice narašča. Kako se tveganja za pogoste okužbe primerjajo med skupinami bioloških zdravil, je preverila raziskava, objavljena v reviji Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

21. 11. 2023
Več

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Katja Brne (Valjavec)

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-4441

Pravna obvestila

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.